Zioła
Lecznicze właściwości ziół są znane od tysięcy lat. Zioła można stosować na różne sposoby, a ich właściwości i zastosowanie są bardzo szerokie. Wykorzystuje się je najczęściej w kuchni, jak i medycynie naturalnej. Są one odpowiednie zarówno do stosowanie zewnętrznego, jak i wewnętrznego. Można je stosować bezpośrednio na skórę, jako płukankę do jamy ustnej i do picia w postaci naparów.
Suszone zioła nadają się do przygotowania nalewek, wyciągów, odwarów, maceratów oraz naparów. W warunkach domowych najczęściej wykorzystuje się je do zaparzania. Najłatwiejsze w użyciu są zioła w torebkach. Wystarczy je włożyć do kubka i zalać wrzącą wodą. Napar jest gotowy po 10-15 minutach. W przypadku ziół w postaci sypkiego suszu postępujemy podobnie.
Zioła mają wiele cennych dla zdrowia właściwości. Pomagają łagodzić kaszel, jak porost islandzki oraz liście podbiału. Zawarte w nich śluzy osłaniają błonę śluzową gardła i powstrzymują kaszel. Z kolei liście bluszczu mają właściwości wykrztuśne.
Właściwości żółciopędne i żółciotwórcze ma m.in. karczoch, który dodatkowo osłania wątrobę i poprawia trawienie. Działanie moczopędne ma natomiast liść brzozy i ziele skrzypu. Dzięki zawartym w nich flawonoidom wpływają one rozkurczająco na mięśnie gładkie dróg moczowych. Wiele ziół działa również ochronnie na miąższ wątroby, jak np. ostropest plamisty. Ponadto niektóre zioła mają silne właściwości uspokajające. Takie właściwości wynikają z zawartości takich związków czynnych, jak olejki eteryczne, flawonoidy i irydoidy, które znajdziemy np. w korzeniu kozłka, czyli waleriany.
Pamiętajmy, że zioła mają również właściwości przeciwzapalne, przeciwgorączkowe, przeczyszczające, ściągające, rozkurczające, wzmacniające odporność i wiele innych. Nie wątpliwie warto znać właściwości i zastosowanie ziół. Jednak ich stosowanie należy zawsze skonsultować z lekarzem, gdyż niektóre z nich mogą wchodzić z interakcje z przyjmowanymi lekami.
Zobacz więcej