Kategorie rozwiń
zamknij menu
kategorie
minikoszyk minikoszyk Psst... w koszyku czekają wybrane przez Ciebie produkty. Sprawdzisz to? ×
wyszukiwarka
Toggle Nav

Algi

Sortuj wg:  Domyślnie
arrow
Sortuj wg

Algi są źródłem wielu cennych dla zdrowia składników odżywczych. Znajdziemy w nich bogactwo witaminy B12 i kwasów omega 3. Algi są pomocne w zachowaniu odpowiedniej wagi, ale też bardzo korzystnie wpływają na zdrowie, m.in. wzmacniając odporność, czy też obniżając poziom złego cholesterolu.

Algi należą do grupy żywności określanej mianem superfoods. Są one bardzo często wykorzystywane w przemyśle spożywczym. Pochodzą z kuchni azjatyckiej i pierwsze wzmianki o ich stosowaniu pochodzą właśnie z Chin, gdzie wykorzystuje się do dzisiaj. Znajdziemy je również bez większego problemu w kuchni japońskiej.

Algi są glonami. Występują one w tysiącach odmian. Dlatego najczęściej wymienia się je, stosując podział ze względu na kolor. Algi dzielimy zatem na algi zielone, brunatne i czerwone. Są one źródłem wielu cennych składników. Są to kwasy omega 3, błonnik, niektóre witaminy z grupy B, witaminy C, D i E. Ponadto znajdziemy w nich również takie składniki mineralne, jak fosfor, żelazo, potas, magnez, jod, mangan, miedź oraz sód.

Do najmodniejszych w ostatnim czasie alg należą spirulina i chlorella. Są to algi w formie sproszkowanej i można je dostać w sklepach ze zdrową żywnością, a nawet w aptekach. Wybierając odpowiednie, wysokiej jakości algi, należy zwrócić uwagę przede wszystkim na to, czy dany produkt posiada atest. Jest on gwarancją jakości i bezpieczeństwa, co jest to bardzo ważne, gdyż nieodpowiednio uprawiane algi mogą zawierać toksyny. Warto zatem sprawdzić, czy dany produkt posiada certyfikat GMP, ISO lub HACCP.

Spirulina jest pomocna w odtruwaniu organizmu, ale też można ją wykorzystać w zabiegach kosmetycznych oraz w kuchni. Chlorella natomiast najczęściej jest stosowana przez osoby na diecie. Ma ona najwięcej chlorofilu ze wszystkich roślin. Jest ona też bogatym źródłem błonnika, dzięki czemu poprawiają trawienie i wchłanianie tłuszczu. Są one odpowiednie również dla osób z wysokim cholesterolem, ponieważ algi ograniczają jego wchłanianie. Natomiast spożywając je regularnie, możemy przyspieszyć leczenie różnych chorób układu moczowego, obrzęki, zmniejszyć produkcję wolnych rodników oraz poprawić naszą odporność.

Algi w postaci sproszkowanej można stosować jako dodatek do wielu dań. Są one wykorzystywane do sushi, ciast, sałatek, koktajli, czy zup. W kuchni można je stosować na wiele różnych sposobów. Choć dla wielu osób algi to po prostu trend żywieniowy to ze względu na ich niezwykle cenne właściwości nie powinien on szybko minąć.

Zobacz więcej

Ponad 10 tysięcy zadowolonych klientów

Pomoc doradcy zakupowego

Pakiety badań szyte na miarę

Badania w domu lub w ok. 500 placówkach

Szybki termin realizacji badań

Gwarancja zwrotu za niewykorzystane badania