Strączki
od
od
od
od
od
od
od
od
od
od
od
od
Strączki, czyli rośliny strączkowe, to bogate w składniki odżywcze produkty o wyrazistym i bogatym smaku. Strączki są popularne w kuchni wegetariańskiej i wegańskiej ze względu na wysoką zawartość białka. Do strączków należą fasola, groch, ciecierzyca, soczewica, soja i bób.
Wśród strączków znajdziemy produkty takie jak soczewica czerwona, zielona, czarna i brązowa. Dostępnych jest wiele odmian fasoli, w tym fasola biała, czarna lub czerwona, a także fasola azuki, mung czy pinto. W sklepach znajdziemy również ciecierzycę suchą i gotową do spożycia ciecierzycę w zalewie. Inne produkty należące do strączków to np. groch żółty i zielony, ziarna soi lub soi czarnej.
Rośliny strączkowe są wartościowym produktem bogatym w białko, a przy tym o niskiej zawartości tłuszczu. Dostarczają też składniki takie jak żelazo, wapń, potas, kwas foliowy czy witaminy z grupy B. Strączki nie zawierają glutenu, a przy tym charakteryzują się niskim indeksem glikemiczny, dzięki czemu mogą po nie sięgać osoby uczulone na gluten lub z celiakią.
Strączki znane są z zauważalnego wpływu na układ pokarmowy, ponieważ zwłaszcza w większych ilościach mogą powodować wzdęcia, gazy, uczucie ciężkości i dyskomfort. W celu zminimalizowania ryzyka wystąpienia tych dolegliwości poleca się wprowadzać strączki do diety stopniowo. Warto namoczyć rośliny strączkowe przed przygotowaniem, a do dań ze strączkami dodawać zioła takie jak majeranek, liść laurowy czy kminek.
Dla niektórych osób strączki nawet w niewielkiej ilości są szkodliwe. Tego rodzaju produkty nie są wskazane przy zespole jelita drażliwego, wrzodach żołądka, chorobach wątroby i nadżerkach żołądka. Strączki lepiej też wyeliminować w przypadku chorób tarczycy, przy zespole policystycznych jajników oraz w ciąży.
Strączki to świetna baza do przygotowywania dań głównych, zup, past czy deserów. Można z nich przygotować kotlety do burgera, farsz do pierogów lub dodać do sałatek. Sprawdzą się też przy wypiekach takich jak ciasto fasolowe. Z ciecierzycy zrobimy hummus, a z soi pastę miso czy tempeh.
Zobacz więcej