otwórz menu zamknij menu
minikoszyk Psst... w koszyku czekają wybrane przez Ciebie produkty. Sprawdzisz to? ×
Toggle Nav
My Cart

Sól

Sortuj wg:  Domyślnie
arrow
Sortuj wg

Sól odgrywa bardzo istotną rolę w kuchni. Podkreśla i wydobywa smak wielu produktów i potraw. Jest nawet źródłem wielu cennych dla zdrowia składników mineralnych, jak np. wapń, czy magnez. Niestety sól spożywcza ma również pewne wady. Spożywana w nadmiarze może zaszkodzić, dlatego warto ograniczać jej ilość w diecie, wybierać produkty bez dodatku soli, a także poszukać jej zdrowszych postaci. Wybierając sól kuchenną warto również zwrócić uwagę na to czy jest to produkt wysokoprzetworzony, a więc oczyszczony, zawierający wzmacniacze smaku i pozbawiony wielu cennych minerałów.

Sól stosowana w przemyśle spożywczym to sól kamienna, która jest tania i pomaga zakonserwować żywność. Ta cecha sprawia, że sól można znaleźć w dużych ilościach w wielu produktach spożywczych. Jednak nie warto całkowicie eliminować soli z diety. Często wystarczy zamienić tradycyjną sól kamienną na inny rodzaj, który będzie korzystniejszy dla naszego zdrowia.

Wybierając rodzaj soli, należy zwrócić najpierw uwagę na to, czy sól jest jodowana, czy niejodowana. Sól jodowana ma na celu dostarczenie odpowiedniej ilości jodu w tych regionach, gdzie dostarczenie tego pierwiastka z wodą lub pożywieniem nie było możliwe. Z kolei sól niejodowana jest odpowiednim dodatkiem do przetworów domowych i jest to najbardziej polecany rodzaj soli.

Najczęściej wybieramy sól kamienną, która powstała bardzo dawno temu tam, gdzie znajdowały się morza. Jest to w pewnym sensie sól morska, którą pozyskuje się z kamienia utworzonego na długo przed pojawieniem się człowieka. Sól morska jest z kolei pozyskiwana ze słonych wód. Zdrowszą wersją tej soli jest sól morska pozyskiwana w czasie produkcji klasycznej soli morskiej, tzw. sól morska Nigari. Zawiera ona aż 95 proc. chlorku magnezu i ma wyjątkowy smak.

Sól himalajska jest ostatnio bardzo popularna. Co ważne jest nieoczyszczona i nie zawiera żadnych dodatków. Charakteryzuje ją piękny różowy kolor. Jednocześnie należy pamiętać, aby nie przesadzać z jej ilością, ponieważ każda sól w nadmiarze ma szkodliwy wpływ na zdrowie. Najzdrowsza dla nas będzie sól nieprzetworzona i pozbawiona przeciwzbrylaczy.

Zobacz więcej

Ponad 10 tysięcy zadowolonych klientów

Pomoc doradcy zakupowego

Pakiety badań szyte na miarę

Badania w domu lub w ok. 500 placówkach

Szybki termin realizacji badań

Gwarancja zwrotu za niewykorzystane badania