Kategorie rozwiń
zamknij menu
kategorie
minikoszyk minikoszyk Psst... w koszyku czekają wybrane przez Ciebie produkty. Sprawdzisz to? ×
wyszukiwarka e-wizyta
Toggle Nav

Słodziki

Sortuj wg:  Domyślnie
arrow
Sortuj wg

Cukier jest dziś wszechobecny, a o jego szkodliwości nie trzeba chyba już nikogo przekonywać. Niestety zmiana nawyków nie jest łatwa, a przyzwyczajenie do słodkiego smaku bardzo silne. Dla wielu osób jedynym rozwiązaniem jest znalezienie odpowiedniego dla siebie zamiennika cukru. Słodziki mają wiele zalet. Są one przede wszystkim znacznie zdrowsze niż tradycyjny cukier, ale też mają dużo mniej kalorii.

W sklepach dostępne są różne substancje słodzące. Jednak najlepszym wyborem będą słodziki naturalne. W Polsce najczęściej wybieranym naturalnym słodzikiem jest miód. Ma on korzystny wpływ na zdrowie i wiele cennych właściwości, które niestety traci w 60 st. C, dlatego lepiej go nie podgrzewać. Nie jest on jednak odpowiedni dla diabetyków ze względu na wysoki indeks glikemiczny. Podobnie produktem o wysokim indeksie glikemicznym jest melasa. Składa się z 50 proc. sacharozy, dlatego doskonale sprawdza się jako słodzik. Zawiera ona również dużo magnezu i żelaza.

Wśród słodzików warto również pamiętać o syropach. Najczęściej wybierane to syrop klonowy i syrop z agawy, który ma jednak mniej właściwości prozdrowotnych. Ostatnie lata spopularyzowały również stewie, czyli roślinę o wiele słodszą niż cukier. Jej największą zaletą jest bardzo niska kaloryczność i jednocześnie niski indeks glikemiczny. Jest to dość częsty dodatek do różnych produktów. Stewie można dziś dostać zarówno w postaci proszku, jak i tabletek, ale też można kupić suszone liście stewii.

Popularne słodziki to również ksylitol, mannitol i erytrol. Te substancje słodzące należą do alkoholi cukrowych. Ksylitol ma aż o 40 proc. mniej kalorii niż cukier, a dodatkowo działa przeciwbakteryjnie. Najzdrowszym słodzikiem jest natomiast erytrol, który jest całkowicie wolny od kalorii, a dodatkowo ma niski indeks glikemiczny. Ponadto ta substancja słodząca wydalana jest z organizmu w niezmienionej formie, dzięki czemu nie wywołuje żadnych dolegliwości pokarmowych. Stosując erytrol należy jednak pamiętać, że jest on o ok. 70 proc. mniej słodki niż cukier biały. Natomiast mannitol to najmniej polecany słodzik, gdyż może wywoływać dolegliwości żołądkowa zwłaszcza u osób z takimi problemami.

Zobacz więcej

Ponad 10 tysięcy zadowolonych klientów

Pomoc doradcy zakupowego

Pakiety badań szyte na miarę

Badania w domu lub w ok. 500 placówkach

Szybki termin realizacji badań

Gwarancja zwrotu za niewykorzystane badania