Kategorie rozwiń
zamknij menu
kategorie
minikoszyk minikoszyk Psst... w koszyku czekają wybrane przez Ciebie produkty. Sprawdzisz to? ×
wyszukiwarka e-wizyta
Toggle Nav

Przyprawy jednorodne

Sortuj wg:  Domyślnie
arrow
Sortuj wg

Zadaniem przypraw jest poprawa smaku potraw, konserwacja różnych produktów, czy też wspomaganie trawienia. Choć nie są one niezbędne w kuchni, jest to najlepszy sposób na urozmaicenie i odpowiednie doprawienie dań. Przyprawy są często ważnym i bardzo charakterystycznym elementem różnych kultur i kuchni świata.

Przyprawy jednorodne to nic innego jak przyprawy jednoskładnikowe. Można je obecnie kupić zarówno w postaci zmielonej, jak i naturalnej. Po przyprawy warto sięgać ze względu na ich smak i aromat, ale też właściwości lecznicze. Wiele z przypraw wspomaga procesy trawienia, dzięki czemu łatwiej trawimy ciężkie i tłuste potrawy. Dla przykładu przyprawa chilli ma właściwości przeciwbólowe, a dodatkowo pobudza nasz organizm. Z kolei kurkuma posiada silne właściwości przeciwzapalne i antynowotworowe. Warto również sięgać po imbir, który pomoże zlikwidować nudności, a także wspomoże nasz organizm w leczeniu infekcji.

Wśród najdroższych przypraw znajdziemy szafran, który może kosztować nawet 3 tysiące dolarów za 1 kilogram. Jego wysoka cena wynika wysokich kosztów produkcji, bowiem uzyskanie 1 kg przyprawy, wymaga zebrania aż 150 tys. kwiatów krokusa uprawnego. Do najdroższych przypraw należy również wanilia i kardamon.

Wśród przypraw znajdują się również mało znane w Polsce przyprawy, jak np. amchur, czyli po prostu sproszkowane mango, czy podobny do imbiru i kardamonu aframon. Wybór przypraw jest ogromny i zdecydowanie warto poznawać nowe smaki i aromaty.

Zanim jednak zdecydujemy się na zakup danej przyprawy, warto zwrócić uwagę na jej skład. Wybierając naturalne przyprawy zazwyczaj nie musimy się martwić o obecność w nich szkodliwych dodatków, jak np. barwniki, przeciwutleniacze oraz stabilizatory. Jeżeli jednak sięgamy po tańsze przyprawy, musimy dokładnie sprawdzić skład, aby uniknąć szkodliwych dodatków.

Dla jakości przypraw bardzo ważne jest ich pochodzenie. Wbrew pozorom pochodzenie danej rośliny oraz klimat, w jakim ona rośnie, wpływa na jej smak i aromat. Najlepiej kupować zatem te przyprawy, które rosną w ich naturalnym środowisku. Jest to najskuteczniejszy sposób na zakup zarówno smacznej, jak i dobrej jakościowo przyprawy.

Zobacz więcej

Ponad 10 tysięcy zadowolonych klientów

Pomoc doradcy zakupowego

Pakiety badań szyte na miarę

Badania w domu lub w ok. 500 placówkach

Szybki termin realizacji badań

Gwarancja zwrotu za niewykorzystane badania