Mieszanki przypraw
Mieszanki przypraw nie tylko dodają smaku naszym ulubionym potrawom, ale także wpływają na zdrowie i samopoczucie. Jakie wybierać? Wśród najpopularniejszych warto wymienić garam masala, curry, zioła prowansalskie, baharat czy zatar. Przybliżymy wam kilka z nich.
Garam masala to mieszanka przypraw wywodząca się z Indii. Chociaż nie ma stałego składu, najczęściej znaleźć w niej możemy czarny pieprz, pieprz cayenne, cynamon, gałkę muszkatołową, goździki, kardamon, kminek, kolendrę, koper włoski i liść laurowy. Właśnie tym składnikom garam masala zawdzięcza korzystny wpływ na zdrowie. Cynamon wspiera układ nerwowy, kolendra pomaga obniżyć poziom cholesterolu i wspomaga układ pokarmowy. Pieprz czarny przyczynia się do usprawnienia metabolizmu, a goździki i gałka muszkatołowa działają przeciwzapalnie. Kardamon wykazuje działanie przeciwutleniające, a pieprz cayenne pomaga obniżyć poziom trójglicerydów i cholesterolu. Kmin rzymski wpływa na zwiększone wydzielanie insuliny, a liść laurowy działa napotnie, oczyszczająco i moczopędnie.
Kolejną popularną mieszanką przypraw z Indii jest curry. Wśród składników curry wymienia się m.in. anyż, czosnek, chili, czarny kardamon, cynamon, gałkę muszkatołową, gorczycę, goździki, imbir, kmin rzymski, kolendrę, kozieradkę, kurkumę i pieprz cayenne. Za sprawą zbliżonych składników, curry wiele właściwości dzieli z garam masala. Dodatkowo dzięki zawartości anyżu działa rozkurczająco, wykrztuśnie i odkażająco. Czosnek wspiera odporność, działa przeciwwirusowo oraz przeciwbakteryjnie, chili wspiera układ krążenia i pomaga obniżyć poziom cholesterolu, a imbir wspomaga odporność i pracę układu pokarmowego. Gorczyca działa moczopędnie, pobudza trawienie i łagodzi zaparcia, kozieradka wspiera układ pokarmowy i pomaga obniżyć poziom cukru. Z kolei kurkuma jest silnym przeciwutleniaczem.
W naszej kuchni często goszczą zioła prowansalskie. Ta mieszanka przypraw przeważnie zawiera bazylię, cząber, lawendę, oregano, tymianek i rozmaryn. Jeżeli chodzi o bazylię i oregano, wpływają one korzystnie na układ trawienia. Cząber posiada właściwości moczopędne, przeciwzapalne, przeciwbólowe i wykrztuśne, a lawenda działa uspokajająco. Rozmaryn wspiera pracę układu pokarmowego, podobnie jak tymianek, który dodatkowo działa przeciwzapalnie i przeciwbakteryjnie.
Zobacz więcej