Kategorie rozwiń
zamknij menu
kategorie
minikoszyk minikoszyk Psst... w koszyku czekają wybrane przez Ciebie produkty. Sprawdzisz to? ×
wyszukiwarka
Toggle Nav

Ryż

Sortuj wg:  Domyślnie
arrow
Sortuj wg

Ryż jest obecny w niemal każdej kuchni świata. Może stanowić bazę do dań obiadowych zastępując ziemniaki czy makaron, sałatek czy deserów. Jest otrzymywany z ziaren ryżu siewnego. Pojawia się w diecie lekkostrawnej, a także bezglutenowej jako podstawowy składnik codziennych posiłków. Największym producentem ryżu są Chiny. 

Poszczególne rodzaje ryżu różnią się od siebie kolorem, kształtem oraz smakiem ziaren, a także wchłanianiem wody, zawartością skrobi, stopniem oczyszczania i smakiem. Ze względu na kleistość ziaren oraz ich grubość wyróżniamy ryż krótkoziarnisty (ryż owalny), ryż średnioziarnisty oraz ryż długoziarnisty. 

Poza tym rodzaje ryżu można podzielić ze względu na ich kolor. Najpopularniejszy jest biały ryż pozbawiony otrębów, zarodka i łupiny. Ma delikatny smak. Czas gotowania białego ryżu wynosi od 10 do 15 minut. Pod tym względem ryż brązowy gotuje się dłużej (do 30 minut). Jest pokryty warstwą otrębów, co sprawia, że częściej się go poleca osobom będącym na diecie. Ma niski indeks glikemiczny. 

Ryż czerwony ma orzechowy posmak. Podobnie jak ryż brązowy posiada łupinę. Mogą po niego sięgać sportowcy, diabetycy i alergicy. Czarny ryż również wyróżnia lekko orzechowy smak. Najczęściej dodaje się go do dań orientalnych. Żółty ryż jest kleisty. W Japonii nazywa się go Mochi. Jest wykorzystywany do produkcji napojów wyskokowych. 

Wśród najczęściej wykorzystywanych gatunków ryżu w kuchni wyróżnia się ryż parboiled – nie jest to jednak nazwa gatunkowa, a informacja dotycząca częściowej obróbki ziaren ryżu siewnego z wykorzystaniem pary wodnej, co przekłada się na krótszy czas gotowania. Poza nim warto wspomnieć ryż basmanti dodawany do ryb czy drobiu, a także ryż dziki, ryż jaśminowy, ryż arborio, ryż carnaroli i ryż vialone nano. 

Surowy ryż najlepiej przechowywać z daleka od aromatycznych składników spożywczych. Można go gotować w bulionie czy soku pomidorowym. Ugotowany ryż warto przechowywać w lodówce. 

Najpopularniejsze dania z ryżem to ryż z kurczakiem, zupa pomidorowa z ryżem, czy sałatka z ryżem, warzywami i kurczakiem. Warto również wspomnieć o tym, że ryż jest podstawowym składnikiem sushi.

Zobacz więcej

Ponad 10 tysięcy zadowolonych klientów

Pomoc doradcy zakupowego

Pakiety badań szyte na miarę

Badania w domu lub w ok. 500 placówkach

Szybki termin realizacji badań

Gwarancja zwrotu za niewykorzystane badania