Płatki i otręby
Płatki i otręby to popularne produkty śniadaniowe, po które wiele osób sięga, przygotowując pierwszy posiłek dnia. Zaletą płatków i otrębów jest zawartość węglowodanów złożonych, które stopniowo uwalniają energię, dzięki czemu nie doświadczamy nagłych skoków i spadków poziomu glukozy.
W celu wybrania zdrowych płatków i otrębów warto sięgać po produkty bio i ekologiczne, zwłaszcza takie bez cukru oraz innych zbędnych dodatków. Słodzone płatki i otręby to źródło węglowodanów prostych, które nie są zdrowym składnikiem śniadania. W celu nadania płatkom lub otrębom przyjemnego posmaku możemy podawać je z owocami, bakaliami lub miodem.
Producenci oferują różnego rodzaju płatki zbożowe, w tymi płatki owsiane, jęczmienne, kukurydziane, gryczane, orkiszowe czy jaglane. Dostępne są naturalne płatki zbożowe, ale też wyraziste płatki opiekane. Większość płatków stanowi źródło glutenu, dlatego osoby z celiakią lub uczulone na gluten powinny wybierać płatki bezglutenowe, np. płatki gryczane lub kukurydziane.
Wartości odżywcze płatków zbożowych zależą od tego, z jakiego zboża powstały. W różnych ilościach mogą zawierać błonnik, białko, nienasycone kwasy tłuszczowe, witaminy oraz minerały.
Otręby powstają w wyniku przemiału zbóż, najczęściej są to drobno zmielone łupiny ziaren zbóż. Otręby zawierają dużo błonnika, a także składników mineralnych i witamin. W sklepach znajdziemy otręby z owsa, pszenicy, żyta, kukurydzy, jęczmienia, a także gryki czy ryżu.
Płatki zbożowe i otręby warto spożywać w przypadku problemów z zaparciami, ponieważ wspomagają pracę jelit, ułatwiając pasaż treści pokarmowej. Zapewniają też uczucie sytości, dlatego polecane są osobom na diecie redukcyjnej. Przy niektórych schorzeniach jedzenie płatków zbożowych lub otrębów może być niewskazane. Ostrożność powinny zachować osoby z cukrzycą, zespołem jelita nadwrażliwego, chorobach zapalnych jelita lub będących na diecie lekkostrawnej.
Płatki i otręby sprawdzą się nie tylko do przygotowania śniadaniowej owsianki czy jaglanki. Można je wykorzystać jako dodatek do jogurtu, koktajli, przekąsek i deserów, a także jako panierka lub posypka do dań. Sprawdzi się też przy wypiekach takich jak chleby i bułki.
Zobacz więcej