otwórz menu zamknij menu
minikoszyk Psst... w koszyku czekają wybrane przez Ciebie produkty. Sprawdzisz to? ×
Toggle Nav
My Cart

Mąki

Sortuj wg:  Domyślnie
arrow
Sortuj wg

Mąka jest jednym z najważniejszych produktów spożywczych obecnych w praktycznie każdej kuchni. Powstaje na skutek bardzo silnego rozdrobnienia ziaren zbóż, orzechów czy migdałów. Konsystencja mąki jest sypka. Na bazie mąki powstaje pieczywo, wyroby cukiernicze czy makarony. Nadaje się do przygotowywania różnych potraw. 

W trakcie przemiału w młynie zbożowym powstaje mąka handlowa, otręby, a także inne wyroby (np. kasza manna). Istnieją różne rodzaje mąki. Do produkcji pieczywa i wyrobów cukierniczych wykorzystuje się mąki chlebowe - mąkę pszenną i mąkę żytnią.  

Wśród mąk niechlebowych wyróżniamy mąki zbożowe oraz te produkowane z innych roślin. Do najpopularniejszych należą: mąka pszenżytnia, mąka owsiana, mąka kukurydziana, mąka jaglana, mąka ryżowa, mąka gryczana, quinoa (mąka z komosy ryżowej), mąka ziemniaczana, mąka kokosowa, a także mąka migdałowa. Mąkę można zrobić również z amarantusa, sorgo, grochu czy ciecierzycy. 

Mąki można podzielić również ze względu na ich typy określające zawartość substancji mineralnych (w Polsce określanej mianem “zawartości popiołu”). Typ mąki określa stopień jej oczyszczenia. Jest związany bezpośrednio z kolorem mąki. Biała mąka jest mocno zmielona. Nie ma w niej widocznych ziaren, z których powstała.  

Najpopularniejsze są typy mąki pszennej produkowanej z pszenicy zwyczajnej: typ 450 - mąka tortowa, typ 550 - mąka luksusowa, typ 750 - mąka chlebowa, typ 1400 - mąka śrutowa, typ 1850 - mąka graham, typ 2000 - mąka razowa. Mąka razowa jest najciemniejszym typem mąki. Mieli się ją tylko raz, dlatego zawiera wszystkie ziarna. 

W zależności od rodzaju wykorzystanych ziaren poszczególne mąki różnią się między sobą rodzajem składników odżywczych oraz właściwościami prozdrowotnymi.  

W diecie bezglutenowej do wyrobu pieczywa czy makaronu wybiera się mąki bezglutenowe (owsianą, sojową, migdałową, kasztanową, z sorgo, tapioki, komosy ryżowej, jaglaną, z ciecierzycy, amarantusową, kokosową, kukurydzianą, gryczaną). 

Wybór najlepszej mąki do pieczenia jest uzależniony od preferencji kulinarnych. Podobnie jest w przypadku mąki do pizzy czy makaronu.

Zobacz więcej

Ponad 10 tysięcy zadowolonych klientów

Pomoc doradcy zakupowego

Pakiety badań szyte na miarę

Badania w domu lub w ok. 500 placówkach

Szybki termin realizacji badań

Gwarancja zwrotu za niewykorzystane badania