Kategorie rozwiń
zamknij menu
kategorie
minikoszyk minikoszyk Psst... w koszyku czekają wybrane przez Ciebie produkty. Sprawdzisz to? ×
wyszukiwarka
Toggle Nav

Makarony

Sortuj wg:  Domyślnie
arrow
Sortuj wg

Makaron jest jednym z najpopularniejszych produktów spożywczych stanowiących podstawę dań obiadowych obok ziemniaków i ryżu. Jest wytwarzany na bazie wody i mąki. Do wyrobienia ciasta na makaron jajeczny dodaje się również jajka. 

Istnieje wiele przeróżnych rodzajów makaronu. Najprostszy podział wyróżnia makaron krótki (świderki, wstążki czy rurki) oraz makaron długi (spaghetti). Ze względu na długość i jego przeznaczenia można uwzględnić makaron krótki (do zup), długi (do sosów), lasagne (do zapiekania). 

Najpopularniejsze w Polsce rodzaje włoskiego makaronu to spaghetti - długi makaron, tagliatelle - długie wstążki, penne – rurki ze ściętymi na ukos końcówkami, ravioli – niewielkie prostokąty nadziewane farszem, tortellini – uszka nadziewane farszem, cannelloni - duże rurki do nadziewania. Poza włoskim na rynku jest dostępny również makaron ryżowy. To jeden z podstawowych składników dań kuchni azjatyckiej, dlatego jest nazywany również makaronem chińskim. W porównaniu do makaronu włoskiego nie wymaga długiej obróbki termicznej. W tradycyjnej kuchni azjatyckiej makaron powinno się jeść pałeczkami (podobnie jest w przypadku ryżu). 

Makaron może pojawić się na diecie, jednak warto zwrócić uwagę na to, z czego został zrobiony. Wysoki indeks cechują jasne makarony (np. z mąki pszennej). Z tego względu w menu lekkostrawnym powinny pojawić się ciemne makarony (z mąki żytniej, gryczanej, razowej, pełnoziarnistej). 

Czas gotowania makaronu jest uzależniony od jego rodzaju. Najczęściej wynosi od 8 do 12 minut. Najzdrowszy jest makaron al dente – ma zwartą konsystencję. Rozgotowany makaron można przerzucić do durszlaka i zalać zimną wodą. 

Makaron jest często podstawą dań błyskawicznych potocznie nazywanych zupkami chińskimi. 

Makaron świetnie komponuje się z przeróżnymi sosami (pomidorowym, serowym, śmietanowo-ziołowym). Można do niego dodać szpinak, pesto, kurczaka, paprykę czy młodą kapustę. Makaron sprawdzi się również w sałatkach.

Zobacz więcej

Ponad 10 tysięcy zadowolonych klientów

Pomoc doradcy zakupowego

Pakiety badań szyte na miarę

Badania w domu lub w ok. 500 placówkach

Szybki termin realizacji badań

Gwarancja zwrotu za niewykorzystane badania