Kategorie rozwiń
zamknij menu
kategorie
minikoszyk minikoszyk Psst... w koszyku czekają wybrane przez Ciebie produkty. Sprawdzisz to? ×
wyszukiwarka e-wizyta
Toggle Nav

Kasze

Sortuj wg:  Domyślnie
arrow
Sortuj wg

Kasze to produkty zbożowe, które powinny stanowić jedno z głównych źródeł węglowodanów w zrównoważonej diecie. Kasze otrzymuje się z ziaren zbóż częściowo lub całkowicie pozbawionych łuski, są bogate w skrobię, składniki mineralne i witaminy.

Do produkcji kasz wykorzystuje się pszenicę (kuskus, kasza bulgur, kasza manna), jęczmień (kasza jęczmienna, pęczak), proso (kasza jaglana), owies i orkisz. Na rynku znajdziemy też kasze bezglutenowe z pseudozbóż takich jak komosa ryżowa, amarantus czy gryka.

Kasze można podzielić na kasze gruboziarniste, czyli przetworzone jedynie w niewielkim stopniu, a także kasze drobnoziarniste. Do kasz gruboziarnistych należą kasza gryczana, kasza jaglana i pęczak. Tego typu kasze uznawane są za najzdrowsze, ponieważ zawierają najwięcej składników odżywczych, w tym błonnika, magnezu, żelaza, cynku, fosforu, potasu i witamin z grupy B. Polecane są osobom z insulinoopornością, cukrzycą i przy zaparciach.

Kasze drobnoziarniste, w tym kasza kuskus, kasza owsiana, kasza kukurydziana czy manna, są polecane w diecie lekkostrawnej. Świetnie nadają się do przygotowania kleików i lekkich zup. Zawierają stosunkowo niewiele błonnika, dlatego są polecane w chorobach układu pokarmowego.

Ze względu na wysoką zawartość błonnika kasze mogą sprawdzić się w diecie odchudzającej. Błonnik pokarmowy to składnik zapewniający poczucie sytości, a także działający korzystnie na pracę jelit. Dodatkowo wpływa on na obniżenie poziomu cholesterolu we krwi. Jedzenie kasz jest polecane również osobom starszym.

Po kasze bezglutenowe powinny sięgać przede wszystkim osoby chore na celiakię lub zmagające się z alergią na gluten. Do tej grupy kasz zalicza się nie tylko amarantus czy komosa ryżowa, ale też kasza kukurydziana, kasza jaglana, kasza gryczana i kasza owsiana. 

Kasze sprawdzają się jako dodatek do posiłków, w tym dań mięsnych, sałatek, zup, warzyw i sosów. Mogą też być dobrą bazą do dań obiadowych, śniadań czy deserów. Kasze warto uwzględniać w jadłospisie – wraz z innymi produktami zbożowymi znajdują się na jednym z pierwszych poziomów piramidy zdrowego żywienia.

Zobacz więcej

Ponad 10 tysięcy zadowolonych klientów

Pomoc doradcy zakupowego

Pakiety badań szyte na miarę

Badania w domu lub w ok. 500 placówkach

Szybki termin realizacji badań

Gwarancja zwrotu za niewykorzystane badania