Kasze
Kasze to produkty zbożowe, które powinny stanowić jedno z głównych źródeł węglowodanów w zrównoważonej diecie. Kasze otrzymuje się z ziaren zbóż częściowo lub całkowicie pozbawionych łuski, są bogate w skrobię, składniki mineralne i witaminy.
Do produkcji kasz wykorzystuje się pszenicę (kuskus, kasza bulgur, kasza manna), jęczmień (kasza jęczmienna, pęczak), proso (kasza jaglana), owies i orkisz. Na rynku znajdziemy też kasze bezglutenowe z pseudozbóż takich jak komosa ryżowa, amarantus czy gryka.
Kasze można podzielić na kasze gruboziarniste, czyli przetworzone jedynie w niewielkim stopniu, a także kasze drobnoziarniste. Do kasz gruboziarnistych należą kasza gryczana, kasza jaglana i pęczak. Tego typu kasze uznawane są za najzdrowsze, ponieważ zawierają najwięcej składników odżywczych, w tym błonnika, magnezu, żelaza, cynku, fosforu, potasu i witamin z grupy B. Polecane są osobom z insulinoopornością, cukrzycą i przy zaparciach.
Kasze drobnoziarniste, w tym kasza kuskus, kasza owsiana, kasza kukurydziana czy manna, są polecane w diecie lekkostrawnej. Świetnie nadają się do przygotowania kleików i lekkich zup. Zawierają stosunkowo niewiele błonnika, dlatego są polecane w chorobach układu pokarmowego.
Ze względu na wysoką zawartość błonnika kasze mogą sprawdzić się w diecie odchudzającej. Błonnik pokarmowy to składnik zapewniający poczucie sytości, a także działający korzystnie na pracę jelit. Dodatkowo wpływa on na obniżenie poziomu cholesterolu we krwi. Jedzenie kasz jest polecane również osobom starszym.
Po kasze bezglutenowe powinny sięgać przede wszystkim osoby chore na celiakię lub zmagające się z alergią na gluten. Do tej grupy kasz zalicza się nie tylko amarantus czy komosa ryżowa, ale też kasza kukurydziana, kasza jaglana, kasza gryczana i kasza owsiana.
Kasze sprawdzają się jako dodatek do posiłków, w tym dań mięsnych, sałatek, zup, warzyw i sosów. Mogą też być dobrą bazą do dań obiadowych, śniadań czy deserów. Kasze warto uwzględniać w jadłospisie – wraz z innymi produktami zbożowymi znajdują się na jednym z pierwszych poziomów piramidy zdrowego żywienia.
Zobacz więcej