otwórz menu zamknij menu
minikoszyk Psst... w koszyku czekają wybrane przez Ciebie produkty. Sprawdzisz to? ×
Toggle Nav
My Cart

Produkty sojowe

Sortuj wg:  Domyślnie
arrow
Sortuj wg

Soja należy do grupy roślin strączkowych podobnie jak bób, soczewica, fasola i ciecierzyca. Ze względu na wartości odżywcze może zastąpić mięso oraz nabiał, dlatego często pojawia się w diecie wegetariańskiej czy wegańskiej. 

Soję i jej produkty pochodne wyróżnia wysoka zawartość dobrze przyswajalnego białka, a także witamin z grupy B, witaminy A, E oraz K. Należy jednak pamiętać o tym, że soja jest jednym z najczęściej występujących alergenów pokarmowych. Do codziennego menu powinno się ją zatem wprowadzać stopniowo. 

Na bazie soi można zrobić różne produkty spożywcze. W Polsce dużą popularnością cieszą się kotlety sojowe, do których przygotowania wykorzystuje się przyprawy dodawane również do mięs. Kotlety sojowe są polecane w okresie menopauzy. Ze względu na wysoką zawartość cennych minerałów wpływają również na zmniejszenie ryzyka występowania chorób serca. Kotlety można zrobić na bazie granulatu sojowego, który najczęściej kupuje się w sklepach ze zdrową żywnością, gdzie znajdziemy również krajankę sojową - odpowiednio przyprawiona może imitować mięso. 

Kolejnym często występującym w kuchni, zwłaszcza wegan i wegetarian, produktem jest mleko sojowe, które może zastąpić tradycyjne mleko krowie. Mleko sojowe nazywane również napojem sojowym produkuje się na bazie ziaren soi oraz nieodtłuszczonej mąki sojowej. Może być stosowane na diecie bezmlecznej lub przez osoby uczulone na kazeinę. Jest niskokaloryczne i charakteryzuje je lekko fasolowy smak. Mleko sojowe może mieć różne smaki. Najczęściej w sklepach jest dostępne czekoladowe mleko sojowe oraz waniliowe mleko sojowe. 

Na bazie soi przygotowuje się również tofu (dofu / doufu). To rodzaj sprasowanego sera powstałego z koagulacji mleka sojowego z sokiem cytrynowym, solą, chlorkiem magnezu i wapnia, a także siarczkiem magnezu. Tofu jest popularne w Chinach oraz Japonii. Sprawdzi się jako dodatek do dań obiadowych, sałatek czy deserów. Na rynku jest dostępne tofu naturalne, wędzone, marynowane oraz silken tofu. 

Ze sfermentowanej soi przygotowuje się pastę miso - można ją dodać do sosu, kiszonych warzyw czy mięs. Z kolei tempeh również sporządzany na bazie soi jest podstawowym składnikiem kuchni indonezyjskiej.  

W sklepach z żywnością BIO można kupić również kostkę sojową, która sprawdzi się do przygotowywania zup i sosów. Poza tym na rynku są dostępne batony sojowe czy paprykarze wegetariańskie przygotowane właśnie na bazie soi oraz innych roślin strączkowych.

Zobacz więcej

Ponad 10 tysięcy zadowolonych klientów

Pomoc doradcy zakupowego

Pakiety badań szyte na miarę

Badania w domu lub w ok. 500 placówkach

Szybki termin realizacji badań

Gwarancja zwrotu za niewykorzystane badania