Kategorie rozwiń
zamknij menu
kategorie
minikoszyk minikoszyk Psst... w koszyku czekają wybrane przez Ciebie produkty. Sprawdzisz to? ×
wyszukiwarka e-wizyta
Toggle Nav

Przetwory

Sortuj wg:  Domyślnie
arrow
Sortuj wg

Przetwory kojarzą nam się przede wszystkim z zawekowanymi słoikami przechowywanymi w spiżarni. Zaliczają się do nich dżemy, konfitury, powidła, marynowane warzywa czy miody, a także domowe nalewki. 

Przetwory powinny być odpowiednio zakonserwowane, tak aby owoce czy warzywa nie zepsuły się. Z tego też względu domowe przetwory należy przechowywać w miejscu z niewielkim dostępem światła słonecznego. Najlepiej sprawdzi się spiżarnia czy piwnica, a także zamknięta szafka w kuchni. Otwarte przetwory najlepiej trzymać w lodówce. 

Do przygotowywania przetworów potrzebne są przede wszystkim słoiki typu twist, miski, sitka, torebki plastikowe do mrożenia, butelki do nalewek, noże do obierania, patelnia lub garnek, a także przyrząd do drylowania (np. wiśni). 

Przy robieniu domowych przetworów bardzo ważne jest umiejętne wybieranie owoców i warzyw, które powinny być dojrzałe oraz świeże. Wtedy są najbardziej bogate w składniki odżywcze, które utrzymują przy odpowiedniej konserwacji. 

Istnieje co najmniej sześć metod robienia przetworów. Najpopularniejsza jest pasteryzacja, czyli poddawanie produktów wysokiej temperaturze. Kolejny sposób to kiszenie będące częścią naturalnej fermentacji – bakterie produkują kwas mlekowy, który konserwuje produkty. Podczas marynowania jest wykorzystywany ocet, a robienia nalewek – alkohol o mocy co najmniej 50-60%. Do metod robienia przetworów zalicza się też suszenie oraz mrożenie. 

Robienie przetworów kojarzy się przede wszystkim z okresem jesiennym, jednak niektóre osoby kierują się kalendarzem biodynamicznym, który wskazuje na to, kiedy poszczególne produkty powinny być konserwowane. 

Do najpopularniejszych przetworów zalicza się przetwory owocowe (dżem z wiśni, dżem z dzikiej róży, powidła śliwkowe, konfitury truskawkowe) oraz przetwory warzywne (marynowane grzyby, ogórki kiszone, ogórki konserwowe, paprykę w occie). Wśród nalewek dominują te na bazie owoców. 

Przetwory są dostępne również w sklepach. Najlepiej sięgać po takie, które powstały na bazie produktów niedostępnych w polskich ogrodach (konfiturę z jagody kamczackiej, miód ze spiruliną czy miód z kurkumą i pieprzem cayenne).

Zobacz więcej

Ponad 10 tysięcy zadowolonych klientów

Pomoc doradcy zakupowego

Pakiety badań szyte na miarę

Badania w domu lub w ok. 500 placówkach

Szybki termin realizacji badań

Gwarancja zwrotu za niewykorzystane badania