Przetwory
Przetwory kojarzą nam się przede wszystkim z zawekowanymi słoikami przechowywanymi w spiżarni. Zaliczają się do nich dżemy, konfitury, powidła, marynowane warzywa czy miody, a także domowe nalewki.
Przetwory powinny być odpowiednio zakonserwowane, tak aby owoce czy warzywa nie zepsuły się. Z tego też względu domowe przetwory należy przechowywać w miejscu z niewielkim dostępem światła słonecznego. Najlepiej sprawdzi się spiżarnia czy piwnica, a także zamknięta szafka w kuchni. Otwarte przetwory najlepiej trzymać w lodówce.
Do przygotowywania przetworów potrzebne są przede wszystkim słoiki typu twist, miski, sitka, torebki plastikowe do mrożenia, butelki do nalewek, noże do obierania, patelnia lub garnek, a także przyrząd do drylowania (np. wiśni).
Przy robieniu domowych przetworów bardzo ważne jest umiejętne wybieranie owoców i warzyw, które powinny być dojrzałe oraz świeże. Wtedy są najbardziej bogate w składniki odżywcze, które utrzymują przy odpowiedniej konserwacji.
Istnieje co najmniej sześć metod robienia przetworów. Najpopularniejsza jest pasteryzacja, czyli poddawanie produktów wysokiej temperaturze. Kolejny sposób to kiszenie będące częścią naturalnej fermentacji – bakterie produkują kwas mlekowy, który konserwuje produkty. Podczas marynowania jest wykorzystywany ocet, a robienia nalewek – alkohol o mocy co najmniej 50-60%. Do metod robienia przetworów zalicza się też suszenie oraz mrożenie.
Robienie przetworów kojarzy się przede wszystkim z okresem jesiennym, jednak niektóre osoby kierują się kalendarzem biodynamicznym, który wskazuje na to, kiedy poszczególne produkty powinny być konserwowane.
Do najpopularniejszych przetworów zalicza się przetwory owocowe (dżem z wiśni, dżem z dzikiej róży, powidła śliwkowe, konfitury truskawkowe) oraz przetwory warzywne (marynowane grzyby, ogórki kiszone, ogórki konserwowe, paprykę w occie). Wśród nalewek dominują te na bazie owoców.
Przetwory są dostępne również w sklepach. Najlepiej sięgać po takie, które powstały na bazie produktów niedostępnych w polskich ogrodach (konfiturę z jagody kamczackiej, miód ze spiruliną czy miód z kurkumą i pieprzem cayenne).
Zobacz więcej