Owoce liofilizowane
35 zł od
od
od
34,65 zł od
59,23 zł od
40,82 zł od
39,79 zł od
Liofilizacja to proces polegający na odwadnianiu produktów przez ich zamrożenie i odparowanie wody z lodu. Liofilizacja żywności stanowi metodę konserwowania produktów spożywczych, dzięki której możliwe jest dłuższe przechowywanie jedzenia oraz zachowanie wartości odżywczych. W procesie liofilizacji usuwane są z produktów grzyby i bakterie, co przeciwdziała ich szybkiemu psuci.
Liofilizowana żywność zachowuje swój smak, aromat, kształt i barwę. Po usunięciu wody produkty stają się lekkie i zajmują mało miejsca. Pakowane są próżniowo, co ułatwia ich przechowywanie i transport. Liofilizacji poddawane są owoce, warzywa, a także produkty takie jak kawa, sosy, mięso i dania gotowe.
Zaletą sięgania po owoce liofilizowane jest to, że zachowują one wartości odżywcze, w tym witaminy i minerały. W sklepach można kupić m.in. liofilizowane maliny, truskawki, jagody, wiśnie, mandarynki czy żurawinę. W tej postaci zakupimy też ananasy, kiwi, jabłka, gruszki, owoce leśne i pomarańcze. W ofercie niektórych sklepów pojawiają się mieszanki różnych owoców liofilizowanych czy owoce liofilizowane w czekoladzie.
Owoce liofilizowane to produkt nadający się na zdrową przekąskę, można nim zastąpić słodycze lub dodać do ulubionego deseru, np. lodów, ciasta i czekolady. Można je zjadać w owsiance, z musli, w jogurcie, a także podawać z naleśnikami lub goframi. Z owoców liofilizowanych przygotujemy też nadzienie lub zapieczemy je w cieście. Sprawdzą się również jako dodatek do herbaty i drinków. Przygotujemy też na ich bazie kolorowe napoje owocowe.
Warto wybierać owoce liofilizowane ze sklepów z żywnością BIO. Sprawdzone miejsca sprzedaży specjalizujące się w zdrowej żywności dostarczają owoce dobrej jakości pochodzące z ekologicznych upraw. Decydując się na konkretny produkt, sprawdźmy też etykietę, aby upewnić się, że owoce nie zawierają dodatku cukru, słodzików lub innych zbędnych substancji.
Zobacz więcej