Owoce i warzywa
Świeże owoce i warzywa to jeden z kluczowych dla zdrowia elementów diety. Stanowią one bardzo dobre źródło błonnika, witamin i minerałów. Dostarczają do organizmu również fitozwiązki, czyli substancje aktywne biologicznie, do których należą antocyjany, flawonoidy, karotenoidy i beta-glukany.
Poza świeżymi produktami dobrym uzupełnieniem diety są też owoce i warzywa w innych postaciach, a więc takie poddane suszeniu, liofilizacji czy marynowaniu oraz przetwory.
Owoce i warzywa liofilizowane to żywność, która może być długo przechowywana dzięki procesowi liofilizacji. Polega on na wymrażaniu wody, a następnie próżniowym pakowaniu produktów. Na rynku znajdziemy liofilizowane truskawki, maliny, jagody, żurawinę czy wiśnie, ale też liofilizowane buraki, cebulę, marchew czy kapustę.
Popularne w kuchni są suszone owoce i warzywa. Suszone owoce, w tym rodzynki, suszone figi, daktyle, morele, śliwki czy żurawina, sprawdzają się jako przekąska, dodatek do deserów i wypieków, ale też sałatek i potraw mięsnych. Suszone warzywa najczęściej dostępne są w postaci mieszanek do przygotowania bulionu warzywnego, ale sprawdzą się też do sosów, gulaszu, leczo i innych dań obiadowych.
Z owoców i warzyw przygotowuje się też różnego rodzaju przetwory. W przypadku warzyw prym wiodą kiszonki, warzywa marynowane, pulpy i przeciery, pasty warzywne, a nawet konfitury z warzyw. Z owoców tradycyjnie wyrabia się dżemy, konfitury, marmolady i powidła. Najróżniejsze przetwory owocowe i warzywne można kupić w sklepach w postaci gotowej do spożycia. Warto zwracać uwagę na skład i sięgać po produkty od producentów stawiających na naturalne produkty BIO.
Niektórym osobom owoce i warzywa mogą szkodzić, jeśli spożywane są w nadmiernej ilości lub w źle tolerowanej przez organizm formie. Problematyczne często bywają owoce cytrusowe, warzywa strączkowe czy bogate w cukry owoce suszone. Szczególną ostrożność powinni zachować alergicy, cukrzycy, osoby z chorobami tarczycy, refluksem, problemami jelitowymi, wrzodami lub przyjmujące niektóre leki.
Zobacz więcej