Owoce i warzywa
od
33,69 zł od
35 zł od
68 zł od
12 zł od
18 zł od
17 zł od
17 zł od
18 zł od
17 zł od
23 zł od
16 zł od
Świeże owoce i warzywa to jeden z kluczowych dla zdrowia elementów diety. Stanowią one bardzo dobre źródło błonnika, witamin i minerałów. Dostarczają do organizmu również fitozwiązki, czyli substancje aktywne biologicznie, do których należą antocyjany, flawonoidy, karotenoidy i beta-glukany.
Poza świeżymi produktami dobrym uzupełnieniem diety są też owoce i warzywa w innych postaciach, a więc takie poddane suszeniu, liofilizacji czy marynowaniu oraz przetwory.
Owoce i warzywa liofilizowane to żywność, która może być długo przechowywana dzięki procesowi liofilizacji. Polega on na wymrażaniu wody, a następnie próżniowym pakowaniu produktów. Na rynku znajdziemy liofilizowane truskawki, maliny, jagody, żurawinę czy wiśnie, ale też liofilizowane buraki, cebulę, marchew czy kapustę.
Popularne w kuchni są suszone owoce i warzywa. Suszone owoce, w tym rodzynki, suszone figi, daktyle, morele, śliwki czy żurawina, sprawdzają się jako przekąska, dodatek do deserów i wypieków, ale też sałatek i potraw mięsnych. Suszone warzywa najczęściej dostępne są w postaci mieszanek do przygotowania bulionu warzywnego, ale sprawdzą się też do sosów, gulaszu, leczo i innych dań obiadowych.
Z owoców i warzyw przygotowuje się też różnego rodzaju przetwory. W przypadku warzyw prym wiodą kiszonki, warzywa marynowane, pulpy i przeciery, pasty warzywne, a nawet konfitury z warzyw. Z owoców tradycyjnie wyrabia się dżemy, konfitury, marmolady i powidła. Najróżniejsze przetwory owocowe i warzywne można kupić w sklepach w postaci gotowej do spożycia. Warto zwracać uwagę na skład i sięgać po produkty od producentów stawiających na naturalne produkty BIO.
Niektórym osobom owoce i warzywa mogą szkodzić, jeśli spożywane są w nadmiernej ilości lub w źle tolerowanej przez organizm formie. Problematyczne często bywają owoce cytrusowe, warzywa strączkowe czy bogate w cukry owoce suszone. Szczególną ostrożność powinni zachować alergicy, cukrzycy, osoby z chorobami tarczycy, refluksem, problemami jelitowymi, wrzodami lub przyjmujące niektóre leki.
Zobacz więcej