Orzechy
Orzechy to smaczna i sycąca przekąska, a także ważny element zdrowej i zbilansowanej diety. Szeroki wybór różnych rodzajów orzechów sprawia, że łatwo znaleźć coś dla siebie. Warto pamiętać, że chociaż jest to produkt zdrowy, to dosyć powszechne są alergie na orzechy.
Orzechy są lubianą przekąską i dodatkiem do posiłków nie tylko ze względu na swój smak, ale też dzięki bogactwu składników odżywczych. Orzechy to produkt dostarczający zdrowe tłuszcze, w tym jednonienasycone i wielonienasycone kwasy tłuszczowe. Ze względu na znaczną kaloryczność zaleca się spożywać orzechy regularnie, ale z umiarem.
Orzechy stanowią też źródło przeciwutleniaczy, białka, błonnika, magnezu, miedzi, witamin takich jak witamina E czy witamin z grupy B, a także innych witamin i minerałów. Dokładna wartość odżywcza zależy od rodzaju orzechów, po jakie sięgamy.
Do popularnych orzechów należą orzechy ziemne (arachidowe), orzechy laskowe, orzechy włoskie, migdały, orzechy nerkowca, orzechy makadamia czy orzechy brazylijskie. Lubiane są również pistacje, a ciekawy wybór stanowią nieco rzadziej spotykane orzechy pekan czy orzechy piniowe.
Spożywanie orzechów jest polecane ze względu na korzyści zdrowotne, jakie ze sobą niesie. Ze względu na zawartość przeciwutleniaczy, w tym polifenoli, orzechy wykazują działanie antyoksydacyjne i zwalczają wolne rodniki. Badania dowodzą, że orzechy obniżają też poziom złego cholesterolu i cholesterolu całkowitego, co pozytywnie wpływa na układ krwionośny.
Sięganie po orzechy to również dobre rozwiązanie podczas odchudzania. W rozsądnych ilościach dają poczucie sytości, zmniejszają apetyt, dostarczają ważne składniki odżywcze, a przy tym wspomagają spalanie tłuszczu.
Przeciwwskazaniem do sięgania po ten produkt jest alergia na orzechy, której mogą towarzyszyć objawy takie jak mrowienie w ustach i gardle, pokrzywka, katar, nudności, wymioty i bóle brzucha. Alergia może też powodować poważne reakcje, w tym wstrząs anafilaktyczny. Najpowszechniejsze są alergie na orzeszki ziemne, orzechy włoskie, laskowe, pistacje i migdały.
Zobacz więcej