Oleje
85 zł od
65 zł od
69 zł od
39 zł od
25 zł od
24 zł od
25 zł od
29 zł od
od
od
od
od
Oleje są ważnym elementem dobrze zbilansowanej diety, warto więc wiedzieć jak wybrać dobry produkt. Odpowiednia zawartość tłuszczu w diecie jest najważniejsza dla zdrowej diety, ponieważ dostarczają one energii i pozwalają przyswoić niektóre witaminy. Najlepiej wybierać oleje nierafinowane, czyli te tłoczone w niskich temperaturach. W ich przypadku ważne jest przechowywanie w chłodzie i bez dostępu światła. Najlepszym wyborem mogą być nierafinowane oleje jednonienasycone, które nie psują się tak łatwo, jak wielonienasycone i są znacznie zdrowsze niż kwasy nasycone. Należy również pamiętać, aby zadbać o odpowiednią równowagę między kwasami omega 3 i omega 6.
Oleje powinny się znaleźć w diecie każdej osoby dbającej o zdrowie. Często spożywamy je nieświadomie, przypadkowo dobierając poszczególne produkty. Jednak warto wiedzieć, na co zwrócić uwagę, aby wybierać olej dobrej jakości. Warto wiedzieć jaki rodzaj kwasów tłuszczowych zawiera olej, ponieważ to one są odpowiedzialne za smak, temperaturę topnienia i konsystencję produktu. Są ponadto konieczne do prawidłowego przebiegu wielu procesów w organizmie.
Do podstawowych rodzajów tłuszczów należą tłuszcze jednonienasycone i wielonienasycone. Tłuszcze jednonienasycone to głównie tłuszcze roślinne i znajdziemy je m.in. w oliwie z oliwek, awokado, orzeszkach ziemnych, czy oleju migdałowym. W temperaturze pokojowej mają one postać płynną. Są one cenne, ponieważ nie obciążają zbytnio układu pokarmowego i są trwalsze niż tłuszcze wielonienasycone.
Tłuszcze wielonienasycone pochodzą od roślin. Znajdziemy je m.in. w oleju słonecznikowym, sojowym, w orzechach włoskich, czy nasionach bawełny. Przechowywanie w lodówce jest w ich przypadku koniecznością, a stan płynny zachowują nawet w niskich temperaturach. Mają one silne właściwości poprawiające odporność organizmu, korzystnie wpływają na stan włosów i cery, a także mają korzystny wpływ na wiele procesów w organizmie. Niestety szybko się utleniają, a w efekcie powstają wolne rodniki lapidowe, które np. przyspieszają procesy starzenia. Tłuszcze wielonienasycone powinny być tłoczone na zimno i nierafinowane. Ponadto muszą one być przechowywane bez dostępu światła i w niskich temperaturach.
Zobacz więcej