Kremy i smarowidła
23 zł od
od
od
od
od
od
od
21 zł od
33 zł od
88 zł od
15 zł od
22 zł od
Kremy i smarowidła do pieczywa mogą być częścią prawidłowo zbilansowanej diety. Należy jednak zadbać o odpowiednią ich jakość. Warto wybierać zdrowe kremy do smarowania bez cukru, tłuszczu palmowego czy sztucznych dodatków.
Kremy i smarowidła mają wiele zastosowań w kuchni. Możemy je wykorzystać nie tylko do przyrządzania kanapek, ale także do naleśników, omletów, koktajli, wypieków czy innych deserów.
Jakie są najpopularniejsze rodzaje kremów kanapkowych? Często wybierane są kremy czekoladowe, kokosowe, migdałowe lub orzechowe. Te ostatnie produkowane są m.in. z nerkowców, orzechów arachidowych i laskowych.
Krem migdałowy należy do najbardziej wartościowych. Składniki mineralne ukryte w migdałach obejmują potas, magnez, żelazo, cynk, mangan i miedź. Zawierają one także witaminę E, ryboflawinę, niacynę oraz błonnik. Wpływają pozytywnie na układ sercowo-naczyniowy, poziom cholesterolu i ciśnienie. Wspomagają pracę układów oddechowego, odpornościowego i moczowego.
Krem kokosowy do kanapek i deserów to również częsty gość na polskich stołach. Miąższ kokosa jest źródłem nasyconych kwasów tłuszczowych, błonnika, potasu, żelaza, magnezu czy fosforu. Zawiera także witaminy C, E, K, B6, niacynę, tiaminę i ryboflawinę. Jakie są właściwości kokosa? Działa on przeciwbakteryjnie. Wspiera pracę mózgu, układu pokarmowego, odpornościowego, dodaje energii, wpływa korzystnie na urodę, poziom cholesterolu i ciśnienie.
Krem arachidowy powstaje na bazie orzechów arachidowych nazywanych także orzechami ziemnymi i fistaszkami. Za ich sprawą smarowidło arachidowe dostarcza sporą dawkę białka, błonnik, tłuszcze jedno- i wielonienasycone. Orzechy ziemne zawierają witaminy B3 i E, tiaminę, ryboflawinę czy kwas foliowy. Fistaszki wspierają organizm w takich problemach jak stres, wysoki cholesterol i nadciśnienie.
W smarowidłach kanapkowych często znajdziemy także orzechy laskowe. Wpływają one korzystnie na układ krążenia i nerwowy za sprawą obecności jedno- i wielonienasyconych kwasów tłuszczowych. Orzechy laskowe dostarczają kwas foliowy, witaminy z grupy B i witaminę E. To dobre źródło miedzi i manganu. Zawierają także magnez, żelazo, cynk, fosfor czy potas.
Krem do smarowania z nerkowców może być źródłem takich składników mineralnych jak magnez, fosfor, potas, wapń, selen czy cynk, a także witamin E, K i witamin z grupy B. Orzechy nerkowca wspierają zdrowie kości oraz pomagają obniżyć ryzyko chorób serca.
Zobacz więcej