Yerba mate
14,99 zł od
59,99 zł od
59 zł od
15,99 zł od
29 zł od
28 zł od
28 zł od
Yerba mate to napój przygotowywany z wysuszonego ostrokrzewu paragwajskiego. Napój przygotowuje się z ciemnozielono-szarego pyłu, w którym można znaleźć małe kawałki liści i gałązek. Ostrokrzew to wysoki, zielony krzew, który naturalnie występuje tylko w Paragwaju, Brazylii i Argentynie. W uprawie pozyskuje się z niego liście i najmłodsze fragmenty gałązek. Zakłady przetwarzające je na yerbe znajdują się najczęściej w sąsiedztwie plantacji. Listki i gałązki ostrokrzewu są tam suszone powietrzem lub dymem, a następnie mielone. Po zmieleniu yerba leżakuje i dopiero wtedy jest pakowana.
Yerba mate zawiera bogactwo cennych dla zdrowia związków, takich jak np. polifenole, dzięki którym nasz organizm wolniej się starzeje. Ponadto znajdziemy w niej również alkaloidy purynowe, jak pobudzająca kofeina. W yerbie mate znajdziemy również dużo składników mineralnych, jak np. krzem, potas i magnez. Należy również pamiętać o zawartości witamin, a wśród nich witaminy E, określanej również witaminą młodości.
Pomimo tego, że ostrokrzew rośnie tylko w Ameryce Południowej, stała się ona bardzo popularna w innych częściach świata. Ma ona wiele cennych dla zdrowia właściwościach. Yerba mate dodaje energii i co ważne nie podnosi jednocześnie ciśnienia krwi. Ponadto herbata ta pobudza do aktywności fizycznej i pomaga zredukować tkankę tłuszczową. Warto po nią sięgać również w czasie wzmożonego wysiłku umysłowego i nauki, ponieważ yerba pomaga się skoncentrować i zapamiętywać nowe informacje.
Picie yerby mate pomaga odzyskać siły, doskonale nawadnia organizm i jednocześnie ma właściwości moczopędne. Jest to również źródło wielu witamin i minerałów, dzięki czemu bardzo korzystnie wpływa na wygląd naszej skóry, włosów i paznokci. Po yerbe warto również sięgać ze względu na korzystny wpływ na układ pokarmowy. Pomoże ona pozbyć się zaparć i pobudzi jelita do pracy. Yerba mate wzmocni też naszą odporność i spowolni procesy starzenia się organizmu.
Parzenie yerby mate zaczynamy od odmierzenia odpowiedniej porcji suszu do kubka, szklanki lub specjalnego naczynia. Następnie trzeba umieścić w nim specjalny przyrząd, czyli tzw. bombillę - rurkę do picia. Susz yerby mate zalewamy gorącą wodą i odstawiamy na chwilę. Po pewnym czasie uzyskujemy napar, który pijemy przez rurkę.
Zobacz więcej