Matcha
Matcha to rodzaj herbaty zielonej uprawianej metodą zacieniania krzewów. Krzewy ochrania się przed słońcem na 3 tygodnie przed zbiorami. Dzięki temu do liści nie dociera zbyt duża ilość słońca i dzięki temu produkują one dużo mikroelementów. Matcha to zielona herbata w proszku, której cechą charakterystyczną jest niesamowity zielony kolor. Przygotowuje się ją z wodą lub innym napojem. Co ciekawe matchę można zarówno pić, jak herbatę, jak i używać do przygotowywania niektórych deserów, czy posiłków.
Matcha odróżnia się od tradycyjnej herbaty zielonej tym, że pijąc matchę spożywamy całe listki, a nie napar jak w przypadku herbaty. Zielony proszek ma bardzo intensywny odcień. Jest ona doskonale znana w Japonii i uważa się, że jest najcenniejszym dla zdrowia rodzajem herbaty. Całoroczna produkcja matchy jest dość ograniczona i wymagająca. Jej uprawa wymaga bowiem specjalnych zacienionych plantacji.
Dobrej jakości matcha będzie miała bardzo intensywny zielony kolor. Herbata ta zawdzięcza swój kolor właśnie zacienianiu krzewów herbacianych. Kolor może się różnić w zależności od zbioru. Najbardziej wyrazisty kolor matchy uzyskamy z pierwszych zebranych listków. Im późniejszy zbiór, tym bledszy i mniej intensywny kolor. Jeżeli natomiast matcha ma kolor żółty lub wpadający w brąz lepiej jej nie kupować. Proszek warto również powąchać. Zapach powinien być świeży i delikatny.
Ponadto matcha powinna być bardzo dobrze zmielona. Im drobniejsza, tym wyższa jakość. Najwyższej jakości matcha powinna mieć drobinki średnicy pyłku kwiatowego. Duży stopień zmielenia umożliwia dokładne wymieszanie jej z wodą. Lepiej nie kupować gruboziarnistej matchy. Bardzo ważne jest, aby matcha była szczelnie zapakowana i nie miała kontaktu ze światłem słonecznym, czy wilgocią. Dlatego opakowanie powinno być nieprześwitujące.
Dobrej jakości matcha ma słodkawy i bardzo orzeźwiający smak oraz delikatną goryczkę. Im świeższa matcha, tym lepszy smak. Na opakowaniu warto również szukać informacji o kraju pochodzenia matchy. Najlepiej, aby została ona wyprodukowana w Japonii ze względu na tradycję i rodzinną produkcję. Należy również pamiętać, że najlepszym wyznacznikiem jakości matchy jest najczęściej jej cena. Matcha pochodząca z ekologicznych upraw oraz posiadająca certyfikaty będzie dość droga, ale warta swojej ceny.
Zobacz więcej