Herbaty ziołowe
Lecznicza moc ziół jest znana człowiekowi od tysiącleci. Znano je zarówno w starożytnym Egipcie, jak i w Chinach. Kiedyś do ich stosowania konieczna była wnikliwa wiedza na temat ziół, a dziś możemy wykorzystać gotowe herbaty ziołowe oraz ich mieszanki. Są one ogólnie dostępne i często skomponowane tak, aby pomagały w określony sposób. Herbaty ziołowe są bezpieczne i nie zawierają kofeiny, a ich działanie zależy od składu i innych dodatków w herbacie, które mają również wpływ na smak herbaty ziołowej.
Herbaty ziołowe mają bardzo szerokie działanie i wiele korzyści dla zdrowia. Mają one wpływ zarówno na wzmocnienie układu odpornościowego, jak i złagodzenie objawów stresu, lepszą jakość snu, a nawet spowolnienie procesów starzenia. Działanie herbaty z ziół jest uzależnione od jej składu. Obecnie możemy wybierać ziołowe herbaty jednoskładnikowe, ale też specjalne mieszanki, które są kompozycją składników pomagających na określone schorzenia i dolegliwości.
Osoby ze słabym układem odpornościowym powinny wybierać herbaty z dużą ilością przeciwutleniaczy i witamin. Znajdziemy je m.in. w imbirze, nasionach kopru włoskiego, jagodach, aronii, czy liściach szałwii. Warto więc szukać mieszanek, które mogą działać silniej niż pojedyncze zioła. Z kolei na nasze trawienie dobrze wpływa mięta oraz różne mieszanki zawierające jabłka, melisę, czy pomarańcze. Wspomniana melisa będzie również dobrym rozwiązaniem na złagodzenie stresu i lepszy sen. Melisa często łączona jest z np. z lawendą lub koprem włoskim. Dobrze sprawdzą się również herbaty relaksujące, które w swoim składzie mają odpowiednio skomponowane zestawy ziół i innych dodatków. Na chore nerki pomoże herbatka z pokrzywy. Ma ona działanie moczopędne, a więc dodatkowo pomoże oczyścić organizm z toksyn i produktów ubocznych przemiany materii.
Herbaty ziołowe należy parzyć w określony sposób, dlatego warto czytać informacje na opakowaniu, aby w pełni wykorzystać ich właściwości. Najczęściej herbaty ziołowe parzy się w temperaturze 100 st. C przez ok. 10-15 minut.
Zobacz więcej