Herbaty czarne
GRYPA
46,49 zł od46,49 zł od
52,99 zł od
od
od
od
13 zł od
11 zł od
13 zł od
18,70 zł od
18,70 zł od
Czarna herbata to napój popularny na całym świecie. Pomaga się ona rozgrzać w zimne dni, ale nie tylko. Czarna herbata jest bardzo uniwersalnym napojem. Pochodzi z Chin i jest znana od tysięcy lat. W Polsce początkowo była traktowana jak napój leczniczy dostępny głównie na dworach królewskich. Na szczęście dziś jest ona produktem ogólnodostępnym.
Wybierając herbatę czarną, należy zwrócić uwagę przede wszystkim na miejsce jej pochodzenia. Niektóre regiony świata słyną z produkcji herbaty i to właśnie z tych miejsc pochodzi herbata o wyjątkowym smaku i aromacie. Najlepsze czarne herbaty pochodzą ze Sri Lanki, czyli dawnego Cejlonu. Herbata ta ma bogaty aromat i ciekawy smak. Warto sięgać również po herbatę z Indii, Chin, Kenii i Japonii.
Zaparzanie herbaty jest ważnym elementem wielu kultur. Powstały w nich specjalne rytuały, z którymi spotkamy się np. w kulturze Chin. Do zaparzenia herbaty wykorzystuje się specjalne przyrządy, a cały proces opiera się o określone zasady. Do parzenia herbaty należy wykorzystywać przefiltrowaną i miękką wodę. Powinna ona mieć temperaturę 95 st. C. Ponadto herbatę czarną należy parzyć przez ok. 3-5 minut. Im dłużej parzymy herbatę czarną, tym bardziej wyrazisty smak naparu.
Pijąc herbatę czarną po raz pierwszy, najłatwiej będzie nam ją ocenić, gdy wypijemy ją samą bez żadnych dodatków. Nie warto jej wówczas słodzić, czy pić z cytryną, ponieważ zmieniają one naturalny smak i aromat naparu herbacianego. Jeżeli jednak lubimy modyfikować smak czarnej herbaty, warto wiedzieć jakie połączenia najlepiej się sprawdzą. Czarna herbata doskonale pasuje do różnych przypraw korzennych. Warto kupować herbaty czarne z kardamonem, cynamonem, czy goździkami. Mieszanki herbaty czarnej z owocami najlepiej sprawdzą się w przypadku owoców leśnych, czy cytrusów. Herbatę czarną warto również pić z mlekiem lub rumem.
Pamiętajmy, że wysokiej jakości czarna herbata będzie doskonałą bazą do przygotowania innych napojów. Jest ona odpowiednia do przygotowania herbaty mrożonej, grzańca, czy nawet wykorzystać ją do przygotowywania deserów.
Zobacz więcej