Testy na nietolerancje pokarmowe
DARMOWA WYSYŁKA
odod
od
od
od
od
od
od
od
To jest wyrób medyczny. Używaj go zgodnie z instrukcją użytkowania lub etykietą
To jest wyrób medyczny. Używaj go zgodnie z instrukcją użytkowania lub etykietą
To jest wyrób medyczny. Używaj go zgodnie z instrukcją użytkowania lub etykietą
Nietolerancja pokarmowa to nieprawidłowa reakcja układu immunologicznego na spożywane pokarmy. W organizmie dochodzi wtedy do nadmiernej produkcji przeciwciał IgG i powstania stanu zapalnego w organizmie.
Nieleczona nietolerancja pokarmowa prowadzi do zaburzeń pracy układu odpornościowego, a nawet zaburzeń hormonalnych, zaburzeń koncentracji, przewlekłego zmęczenia oraz chorób skóry. Nietolerancja pokarmowa może również prowadzić do nadwagi i otyłości, depresji, łuszczycy, zespołu jelita drażliwego, reumatyzmu, czy nadciśnienia.
Najczęstszymi objawami nietolerancji pokarmowych są opuchnięte powieki, kaszel, zaburzenia przemiany materii, biegunki, zaparcia, zgaga, zatrzymywanie wody w organizmie, wzdęcia, bóle głowy i brzucha, bóle stawowo-mięśniowe, trądzik, łupież i łojotok, częstomocz, wahania nastroju, nerwowość i drażliwość, problemy z koncentracją.
Testy na nietolerancje pokarmowe pozwalają zweryfikować, które produkty je wywołują. Niepożądane reakcje na nietolerowane produkty spożywcze mogą pojawić się nawet po 72 godzinach od ich zjedzenia, dlatego korzystne jest przeprowadzenie badań na nietolerancje pokarmowe, a następnie wyeliminowanie z diety produktów je powodujących.
Testy na nietolerancje pokarmowe polegają na pobraniu z palca próbki krwi. Pobraną krew bada się pod kątem obecności przeciwciał IgG. Najczęściej wynik badania jest gotowy po 10-14 dniach.
Test na nietolerancję pokarmową sprawdza reakcję organizmu m.in. na produkty mleczne, ryby, owoce morza, owoce, produkty zbożowe, warzywa, orzechy, nasiona, drób i mięso, zioła oraz przyprawy. Badania na nietolerancje pokarmowe mogą wykonać zarówno osoby dorosłe, jak i dzieci powyżej 2. roku życia.
Po otrzymaniu wyniku na nietolerancje pokarmowe, najlepiej udać się do dietetyka, który ułoży odpowiednią dietę. Dieta pozwala wyeliminować z jadłospisu produkty wywołujące stan zapalny szkodzący zdrowiu.
Zobacz więcej