Probiotyki
od
od
od
od
od
od
od
BESTSELLER
odDZIECKO
odod
od
od
Czym są probiotyki? Są to żywe bakterie i grzyby korzystne dla organizmu, w szczególności dla układu pokarmowego. W organizmie znajduje się mnóstwo bakterii, zarówno dobroczynnych, jak i szkodliwych. Probiotyki są źródłem dobrych bakterii, wpływających na zdrowie jelit.
Probiotykami nazwać możemy wiele szczepów bakterii. Większość z nich pochodzi z dwóch grup. Lactobacillus – ten rodzaj probiotyków znajdziemy m.in. w jogurtach i kiszonkach. Są one pomocne w biegunkach czy w przypadku nietolerancji pokarmowych. Bifidobacterium znajduje się w niektórych produktach mlecznych. Wspomaga m.in. leczenie zespołu jelita drażliwego. Natomiast Saccharomyces boulardii to drożdże pomocne w walce z problemami trawiennymi.
W jakich problemach stosować można probiotyki? Wymienia się przede wszystkim biegunkę, w tym biegunkę podróżnych, infekcje intymne i dróg moczowych, infekcje górnych dróg oddechowych, atopowe zapalenie skóry, zespół jelita nadwrażliwego, chorobę Leśniowskiego-Crohna, hipercholesterolemię, zakażenie bakterią H. pylori.
W jaki sposób działają probiotyki? W momencie, gdy w organizmie pojawia się brak równowagi między dobrymi i złymi bakteriami, np. w następstwie antybiotykoterapii, probiotyki pomagają odbudować mikroflorę jelitową. Źródłem probiotyków są zarówno niektóre produkty spożywcze, jak i suplementy diety.
Istnieją różne rodzaje produktów probiotycznych. Dostępne są suplementy diety w kroplach i kapsułkach. Przeważnie szczepy bakterii dobierane są w taki sposób, aby pomagały w konkretnych dolegliwościach. Wyróżniamy np. probiotyki na odporność, na wsparcie jelit, układ pokarmowy czy na chorobę wrzodową. Wybrać możemy bakterie probiotyczne dla alergików, pomocne w terapii alergii oddechowych czy astmy. Szeroką grupę produktów stanowią probiotyki dla dzieci. Znaleźć możemy także probiotyki bez składników mlecznych.
Oddzielną kategorią suplementów diety są synbiotyki, łączące działanie probiotyków i prebiotyków. Te drugie są składnikami nie ulegającymi trawieniu, które również stymulują wzrost bakterii korzystnych dla układu pokarmowego.
Zobacz więcej